روزبه اسکندری: مادر ۷۳ ساله ام به تنهایی از زیر آوار بیرون آمد
تاکنون آمار دقیقی از میزان خسارت به خانهها و دیگر اماکن خصوصی و دولتی در جریان حملهٔ اسرائیل به ایران منتشر نشده است. رئیس بنیاد مسکن اعلام کرده که در تهران بیش از ۳۵۰۰ واحد مسکونی آسیب دیده است.
یکی از این خانهها، خانهٔ مسکونی پدر و مادر روزبه اسکندری، پژوهشگر محیط زیست ساکن تورنتو، است که به رادیوفردا میگوید مادر ۷۸ سالهاش به تنهایی از زیر آوار جنگ و خانهٔ تخریبشده بیرون آمده است.
آقای اسکندری در حین تماشا و پیگیری اخبار از تلویزیون، از تخریب خانه پدریاش بر اثر جنگ خبردار شد. او میگوید که هزاران کیلومتر دور از ایران، او نیز جنگزده شده است. با او دربارهٔ همین موضوع گفتوگو کردهایم.
عراقچی: همکاری با آژانس از طریق شورای عالی امنیت ملی انجام میشود
وزیر خارجهٔ جمهوری اسلامی میگوید ایران همچنان به پیمان عدم اشاعه سلاحهای هستهای (انپیتی) و توافقنامهٔ پادمان خود با آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبند است.
عباس عراقچی روز پنجشنبه در پستی در شبکهٔ ایکس نوشت که مطابق با قانون جدید مجلس، همکاری ما با آژانس به دلایل بدیهی امنیتی و حفاظتی از طریق شورای عالی امنیت ملی ایران انجام خواهد شد.
بر اساس قانون «تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی» که رئیسجمهوری ایران روز ۱۱ تیر آن را ابلاغ کرد، دولت مکلف است «بلافاصله هرگونه همکاری» با آژانس را تا «تأمین امنیت مراکز و دانشمندان هستهای» و «حصول اطمینان» از رعایت کامل حق غنیسازی اورانیوم به حالت تعلیق درآورد.
این قانون که به دنبال حملات اسرائیل و آمریکا به مراکز هستهای ایران در مجلس شورای اسلامی تصویب شد، با واکنشهای منفی کشورهای غربی روبرو شده و آنها از تهران خواستهاند تا هرچه سریعتر با بازرسان آژانس همکاری کند.
وزیر خارجهٔ جمهوری اسلامی در پست خود، انتقادها از اینکه ابلاغ این قانون «پیامی ویرانگر» میفرستد را رد کرده و با حمله به مواضع آلمان نوشته که «حمایت آشکار آلمان از حملهٔ غیرقانونی اسرائیل به ایران، از جمله تأسیسات هستهای تحت پادمان، بهعنوان کار کثیف انجامشده به نیابت از غرب» راهحل دیپلماتیک را «نابود میکند».
به گفتهٔ عراقچی، «حمایت آشکار آلمان از بمباران ایران این توهم را کاملاً از بین برده که رژیم آلمان نسبت به ایرانیان چیزی جز سوءنیت در دل دارد».
فردریش مرتز، صدراعظم آلمان، در جریان جنگ ۱۲ روزهٔ اسرائیل با ایران، از این کشور به خاطر بمباران ایران قدردانی کرده و گفته بود که «آنها این کار سخت و کثیف را به جای همه ما انجام دادند».
فروش پیتزای پنتاگون؛ تفریح اطلاعاتی یا شاخص قابل اعتماد؟
گاهی اوقات، نشانههای بزرگ در اتفاقات کوچک پنهان شدهاند؛ مثلاً، در شلوغی ناگهانی پیتزافروشیهای اطراف پنتاگون! وقتی تعداد سفارش پیتزا در این منطقه زیاد میشود، برخی آن را صرفاً یک شب شلوغ نمیدانند، بلکه نشانهای از یک تصمیم نظامی قریبالوقوع میدانند.
در این گزارش میشنوید که چگونه یک شاخص غیرمعمول، به ابزاری پنهان برای پیشبینی وقایع مهم تبدیل شده است.
شبکه ۱۲ اسرائیل میگوید مذاکرات ایران و آمریکا در روزهای آینده از سر گرفته میشود
شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل امروز پنجشنبه ۱۲ تیر گزارش داد که دولت اسرائیل این هفته باخبر شده که دولت دونالد ترامپ مذاکرات با جمهوری اسلامی ایران را در روزهای آینده از سر خواهد گرفت.
این گزارش مدعی است که مذاکرات در اسلو، پایتخت نروژ، برگزار خواهد شد.
بهگفتهٔ شبکه ۱۲، این موضوع ظاهراً در جریان مذاکراتی که ران درمر، وزیر راهبردی اسرائیل، در حضور این هفتهٔ او در کاخ سفید با مقامات ارشد دولت ترامپ داشت، به آگاهی اسرائیل رسید.
این شبکه میگوید آقای درمر «خطوط قرمز» موردنظر اسرائیل را برای مقامات آمریکایی بیان کرده تا «دستاوردهای مشترک اسرائیل و آمریکا حفظ شود».
بر اساس این گزارش، استیو ویتکاف، نمایندهٔ ویژهٔ آمریکا در امور خاورمیانه، و عباس عراقچی، وزیر خارجهٔ جمهوری اسلامی ایران، در روزهای اخیر با هدف برگزاری ششمین دور مذاکرات در اوایل هفتهٔ آینده، گفتوگو کردهاند.
کاخ سفید گزارش «اختصاصی» شبکه ۱۲ را هنوز تأیید نکرده است. مقامات تهران نیز در این باره چیزی نگفتهاند، اما عراقچی بهتازگی در گفتوگو با شبکهٔ سیبیاس نیوز اشاره کرد تهران همچنان آمادهٔ ادامهٔ مذاکرات با ایالات متحده است.
عراقچی در عین حال که گفت فکر نمیکند مذاکرات بهسرعت از سر گرفته شود، با اشاره به اظهارات ترامپ دربارهٔ احتمال آغاز مذاکرات از همین هفته افزود: «درِ دیپلماسی هرگز بهطور کامل بسته نخواهد شد.»
احتمال ازسرگیری مذاکرات مقامات ایرانی و آمریکایی در اسلو در حالی است که بنیامین نتانیاهو دوشنبه ۱۶ تیر قرار است در کاخ سفید با دونالد ترامپ دیدار کند.
شبکهٔ ۱۲ اسرائیل در گزارش خود افزوده که اسرائیل میخواهد در تمامی سناریوهای ممکن دخیل باشد و بر محتوای توافق احتمالی، با تأکید بر نظارت بر سایتهای هستهای و ممنوعیت کامل غنیسازی اورانیوم در ایران، اثرگذار باشد.
سخنگوی کاخ سفید پیشتر وجود تماس میان آقای ویتکاف با مقامات ایران بعد از حملهٔ آمریکا به سه سایت هستهای را تأیید کرده است.
عباس عراقچی در گفتوگو با سیبیاس نیوز گفته بود باید مطمئن شویم که «در وسط مذاکره، وسط دیپلماسی، آنها دوباره به سمت عملیات نظامی نخواهند رفت».
آمار رسمی اسرائیل از برخی جزئیات نظامی و اصابتها در جنگ ۱۲ روزه با ایران
وزارت دفاع اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد از ۵۵۰ فروند موشک بالستیک که از آسمان مرکز، جنوبِ غرب و غرب ایران در جنگ ۱۲ روزه بهسوی اسرائیل شلیک شد، «۸۶ درصد» و از حدود هزار پهپاد نیز «۹۹ درصد» آنها با موفقیت رهگیری شد».
این بیانیه که چهارشنبه ۱۱ تیر، هشت روز پس از توقف جنگ، منتشر شد، حاکی است سامانههای دفاعی «پیکان ۳»، «فلاخن داوید» و دو سامانهٔ آمریکایی «تاد» و «ایجیس» برای رهگیری موشکها به کار برده شد.
با وجود عدم رهگیری حدود ۱۴ درصد از موشکها، تنها ۳۱ فروند از آنها (معادل ۵.۶ درصد از کل موشکهای گسیلشده) به خاک اسرائیل اصابت کرد.
گزارش کامل را رد لینک زیر بخوانید.
وقایع روز حملهٔ اسرائیل به اوین از زبان دو زندانی سیاسی
دو زندانی سیاسی سرشناس جزئیاتی از وقایع روز حملهٔ اسرائیل به زندان اوین و شیوهٔ انتقال زندانیان به دیگر زندانها را فاش کردند.
مهدی محمودیان و ابوالفضل قدیانی در این گزارش که روز پنجشنبه ۱۲ تیر در شبکهٔ ایکس و با عنوان «زندانیان سپر انسانی میان دو رژیم جنایتکار» منتشر شد، حکومت جمهوری اسلامی را به استفاده از زندانیان بهعنوان «سپر انسانی» متهم کرده و نوشتهاند حکومت «مانند دیگر جنایتکار منطقه (اسرائیل) هیچ ارزشی برای جان انسانها قائل نبوده است».
بخش عمدهای از این گزارش به جزئیات «رفتار سرکوبگرانهٔ نیروهای امنیتی و وزارت اطلاعات سپاه و نشانه گرفتن سینه و پیشانی زندانیان با اسلحه» ساعتی پس از حملهٔ اسرائیل برای انتقال آنان اختصاص دارد.
در بخشی از این روایت چنین آمده است:
«دهها اسلحه به سمت زندانیان نشانه رفته بود. هرچند برخی از مسئولین زندان در حد توانشان به زندانیان کمک میکردند، اما اکثریت نیروهای انتظامی و امنیتی پرخاشگر و بیتفاوت بودند و رئیس زندان که پیگیر کشتههای سربازان وظیفه و دهها همکار اداری خود بود، عملا هیچکاره بود. در تونل وحشت، با دست و پاهای بسته و کیسههایی بر دوش، روی خرابهها در صفی طولانی حرکت کردیم. برخی به زمین میافتادند، وسایلشان ریخته میشد. هوا تاریک بود و صدای ماشینآلات ساختمانی همه جا را پر کرده بود. ناگهان مأمورین دست به آسمان بردند و هر کدام به گوشهای خزیدند، اما زندانیان بیپناه ماندند. سمت راست ما دهها جنازه در کیسهها قرار داشت و هر لحظه بر تعداد آنها افزوده میشد.»
روز دوم تیرماه، یک روز پیش از اعلام آتشبس جنگ ۱۲ روزه، برخی نقاط تهران شاهد سنگینترین حملات اسرائیل بود. اسرائیل حمله به زندان اوین را بهعنوان حمله به یکی از «نهادهای سرکوب» توصیف کرد اما هنوز توضیح بیشتری در این باره نداده است.
در روزهای پیش از حمله به زندان اوین، شمار بسیاری از خانوادههای زندانیان و فعالان مدنی خواستار آزادی مشروط آنان شده بودند، اما قوه قضاییه این درخواست را مسکوت گذاشت و نهیتاً سازمان زندانهای ایران یک روز پس از حملهٔ اسرائیل به زندان اوین اعلام کرد که زندانیان اوین به سایر زندانهای استان تهران منتقل شدهاند.
مهدی محمودیان و ابوالفضل قدیانی در پایان گزارش مفصل خود از وقایع آن روز چنین آوردهاند: «کسی که به جای صلح بر طبل جنگ میکوبید و برای جهانیان رجز میخواند و خود را ولی امر مسلمین میدانست، در عمق زمین و پشت دیوارهای امن، به دور از هر خطری، پناه گرفته بود؛ و ما، کسانی که سالها هشدار دادیم و فریاد زدیم که این سیاستها برای کشور و مردم ویرانگر است، امروز با دست و پایی بسته جانمان میان چنگال وحوش خارجی و شکنجهگران داخلی دستبهدست میشود.»
۱۲ هزار نفر از خانههای آسیبدیده در اسرائیل تخلیه شدهاند
شهرداران شهرهایی در اسرائیل که در حملات تلافیجویانه ایران با شلیک موشکهای بالیستیک آسیب دیدند، روز چهارشنبه در نشست کمیتهٔ داخلی کنست، اعلام کردند خانههای کافی در شهرهای آنها برای اسکان کسانی که خانههایشان آسیب دیده، ندارند و «عرضهٔ خانه بسیار کمتر از تقاضای ایجادشده در این جنگ است».
به گزارش سایت کالکالیست، امیر داهان، مدیر صندوق جبران خسارات در سازمان امور مالیاتی اسرائیل، در این نشست گفت حدود ۱۲ هزار نفر از خانههای آسیبدیده تخلیه شدهاند.
نتانئل لاپیدوت، از مدیران ارشد وزارت مسکن اسرائیل،نیز در این نشست گفت یافتن آپارتمان خالی برای اسکان خانوادههای آسیبدیده امری دشوار و زمانبر است.
آسیبدیدگان فعلاْ با هزینهً دولت در هتلها اسکان داده شدهاند.
شهرهای بنیبراک، نصصیونا، ریشون لتصیون، حیفا، رامات گان، رحووت، پتحتیکوا و تلآویو در میان شهرهای آسیبدیده از حملات موشکهای بالیستیک ایران به مراکز غیرنظامی بودند.
در تهران نیز زاکانی، شهردار، اعلام کرده است که بیش از ۲۰۰ خانواده تاکنون اسکان داده شدهاند و برای حدود ۲۰۰ خانواده دیگر نیز برنامهریزی شده تا در اماکن شهری و هتلها مستقر شوند.
وی افزوده است بازسازی کامل خانههای آسیبدیده در حملات اسرائیل حدود ۱۸ تا ۲۴ ماه زمان میبرد.
نتانیاهو میگوید فرصت بزرگی برای تضمین آیندهٔ اسرائیل پدیدار شده است
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز چهارشنبه در دیدار از تأسیسات انرژی در بندر اشکلون در ساحل مدیترانه گفت در نتیجهٔ جنگهای اسرائیل در یک سال و ۹ ماه گذشته، قدرت این کشور افزایش یافته و «فرصت بزرگی برای شکست دشمنان و تضمین آینده اسرائیل پدیدار شده است».
او گفت فرصتها برای اسرائیل در عرصههای اقتصادی، ملی، بینالمللی و انرژی بیشتر شده و کشورش قصد دارد ظرفیت انرژی خود را افزایش داده و تقویت کند و درآمد پیشبینیشده از صادرات گاز برای دههٔ پیش رو تقریباً ۳۰۰ میلیارد «شکل» (معادل بیش از ۹۰ میلیارد دلار) است.
نتانیاهو افزود که کشورش قصد دارد آسیا و تمامی خاورمیانه، عربستان و منابع عظیم انرژی این شبهجزیره را به غرب متصل کند. او گفت «این اتفاق در شرف وقوع است» اما توضیح بیشتری نداد.
تحلیل چند کارشناس آمریکایی از آینده برنامه هستهای ایران
شبکه ایبیسی آمریکا پنجشنبه ۱۲ تیر در گزارشی نوشت برخی کارشناسان هستهای معتقدند که پس از حملات اخیر آمریکا و اسرائیل به ایران، جمهوری اسلامی میتواند در عملکرد هستهای خود حکومتی خطرناکتر باشد.
برخی از کارشناسانی که این شبکه با آنها گفتوگو کرده، اظهار داشتند که نگران خروج ایران از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای و عواقب آن هستند.
یک روز پیشتر، مسعود پزشکیان، رئیسجمهور، «قانون تعلیق همکاریهای ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی» مصوب مجلس شورای اسلامی را برای اجرا ابلاغ کرد.
هاوارد استوفر، استاد امور بینالملل در دانشگاه نیوهیون و معاون پیشین کمیته مبارزه با تروریسم در شورای امنیت، در گفتوگو با ایبیسی با اشاره به کاهش اعتماد میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی و اتهاماتی که تهران متوجه رافائل گروسی مدیرکل آژانس میکند، گفت آخرین کشوری که از پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای خارج شد، کره شمالی بود.
جان اِراث، مدیر ارشد سیاستگذاری مرکز تسلیحات و عدم اشاعه به این شبکه گفت تنها خروج ایران از پیمان انپیتی نشان خواهد داد که آیا آنها در مورد دستیابی به سلاح هستهای جدی هستند یا نه اما تا کنون از این اقدام خودداری کرده و نمیخواهند خود را همردیف کره شمالی به عنوان یک کشور منفور قرار دهند.
با این حال، آقای اراث معتقد است که در نبود نظارت آژانس بینالملی انرژی اتمی که دنیا را از اقدامات ایران در برنامه هستهایاش بیخبر خواهد گذاشت، جمهوری اسلامی ممکن است «خطرناکتر» عمل کند و این احتمال، غرب را در قبال ایران «بر سر یک دو راهی» قرار میدهد.
این کارشناس افزود اگر ایران توانمندی هستهای خود را احیا کند، اسرائیل و آمریکا دوباره به حمله نظامی متوسل خواهند شد و در حالی که یک راهحل دیپلماتیک همواره برتری دارد اما رسیدن به آن هر بار بسیار دشوارتر میشود.
خبرگزاری فرانسه: دو فرانسوی زندانی در ایران به «جاسوسی برای موساد» متهم شدهاند
دولت فرانسه در پی انتشار گزارشی درباره متهم شدن دو شهروند خود در ایران به جاسوسی برای اسرائیل، بازداشت آنها را بار دیگر محکوم کرد.
سِسیل کوهلر و ژاک پاری بیش از سه سال است که در ایران زندانی هستند و خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه به نقل از منابع دیپلماتیک و خانواده آنها گزارش داد که این زوج از سوی ایران به «جاسوسی برای موساد» متهم شدهاند.
این منابع به خبرگزاری فرانسه گفتهاند که این دو شهروند فرانسوی همچنین به «توطئه برای براندازی نظام» و «افساد فیالارض» متهم شدهاند.
خواهر ِسسیل کوهلر گفته است: «ما فقط میدانیم آنها یک قاضی را دیدهاند که این سه اتهام را تأیید کرده است.»
طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران، هر سه اتهام میتواند مجازات اعدام در پی داشته باشد.
به دنبال انتشار این گزارش، وزارت خارجه فرانسه در بیانیهای اعلام کرد این دو فرانسوی به «شیوه کاملا خودسرانه» در ایران در بازداشت هستند.
یک منبع دیپلماتیک فرانسوی اعلام کرد اگر گزارش خبرگزاری فرانسه تأیید شود، اتهامات وارد شده به زوج فرانسوی «کاملا بیاساس» است.
این در حالی است که ژاننوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، روز سهشنبه به نمایندگان پارلمان این کشور گفت که کاردار فرانسه در تهران با سِسیل کوهلر و ژاک پاری، دو شهروند این کشور که بیش از سه سال است در ایران زندانی هستند، دیدار کرده است.
این دو شهروند فرانسوی در زندان اوین محبوس بودند و پس از حمله اسرائیل به این زندان، از سرنوشت آنها خبری در دست نبود.